5 Şubat 2011 Cumartesi

Yoga A.Ş.

Bugün bir kitap tanıtımı yapmak yerine, Dünya’da yogayla ilgili neler oluyor onu anlamaya çalışacağımız bir yazı yazmak istiyorum.

Yoga kelimesi gittikçe ticarete dökülen artık milyar dolarlık bir sektör haline geldi. Yani Yoga Inc. (belki Yoga A.Ş. olarak tercüme edilebilir!) dediğimiz bu sektör bende çelişkili hisler uyandırıyor. Bir yandan reklamın iyisi kötüsü olmaz diye düşündüğüm için insanlarda yoga hakkında merak uyandıran herkesin aslında iyi bir amaca hizmet ettiğini düşünüyorum. Aynı zamanda diğer bir pozitif yön olarak, yoga yapan herkesin hem biraz daha sağlıklı hem de en önemli daha dingin ve huzurlu bir yaşam sürdürmeye başlayıp çevrelerini ve dünyayı daha huzurlu mutlu bir yer olmasına katkıda bulunabileceklerini umuyorum. Fakat bir yandan da yoganın bir ticarete dönüşmesiyle gittikçe daha pahalı, hatta bulunduğunuz şehre göre, statü belirten bir uğraş olmaya başlaması; sanki alet edevatlar en pahalı DVDler, yoga stüdyoları, Lululemon kıyafetler giyilmeden yoga yapılmazmış gibi bir hava yaratılması da sinirimi bozuyor.
Fakat hepsinden en önemlisi bu büyüyen sektörle en çok yoganın sade bir fiziksel egzersizmiş gibi yansıtılması, tüm felsefesi ve ruhsallığından (dikkat edin “dinsellik” demiyorum, çünkü her ne kadar Yoga’yı “geri kazanmak” hatta isim haklarını almak isteyen bazı Hindu grupları olsa da bence yoga hiçbir dine ait olamaz ve evrenseldir) arındırılmış olarak insanlara satılması oldukça rahatsız edici. Yoga, sadece fiziksel egzersizlerden yani asanalardan oluşmaz. Arkasında oldukça derin, binlerce yıllık bir felsefe, bir olan biteni ya da Gerçek’i ve kendini anlamayı sağlayan ermişler tarafından anlatılmış bir öğreti barındırır. Yoga gerçekten "anlatılmaz yaşanır" çünkü (bu da benim ancak “aklımla” anladığım kadarıyla) kelimelere sığmayan bir idrak halinden geçer. Bedenle yapılan asanaların esas amacı da işte bu idrak haline ulaşmak için kullanılacak zihin çalışmalarına, konsantrasyon ve meditasyona bedeni hazırlamak içindir. Çünkü sağlıklı, zinde nefes gücü yükseltilmiş dolayısıyla dengesi sağlanmış bir beden bizi aydınlanmaya ulaştıracak araçtır.
Bilmiyorum sizler ne düşünüyorsunuz? Mesela geçen gün New York Times’da ünü gittikçe artan bir yoga hocası, Tara Stiles hakkında bir yazı çıktı.( Buradan okuyabilirsiniz ) Stiles, yogayı tüm mistizminden ayırmak “herkes”in anlayabileceği basit ve etkin bir bedensel disiplin haline getirmek istediğinden bahsediyordu. Kendisiyle de oldukça gurur duyuyor, içinde mantralar, mumlar, tütsülerle ders anlatan hocalardan insanlar bıktığını yada çoğunluğun bu nedenle yabancılık çektiğini düşünüyordu. Yoga yapan insanların çoğu güzelleşme esnekleşme ya da kolayca rahatlama peşindeler bence. Bu tarz hocalarda bu cahilliği körüklüyor ve binlerce yıllık bir geleneği tanınmaz hale getirmeye çalışıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder