29 Ocak 2011 Cumartesi

Autobiography of a Yogi _ Paramhansa Yogananda

Dünya literatür tarihine gerçekten bir klasik olarak girmiş belki de tek yoga felsefesiyle ilgili kitap. Gerçek bir ruhsal klasik olarak tanımlanan "Autobiography of a Yogi" yi Yoga'yla ilgilenen ilgilenmeyen herkesin çok zevkle okuyup çok keyif alacağına eminim. Kitabın en önemli özelliği bu rengarenk, gizemli, her an mucizelerle karşılaşılabilen şaşırtıcı Hindu mistik dünyasının çok gerçekçi, çok insani gözlerle anlatılmış olması.

Paramhansa Yogananda, yogayı Batı'ya getiren ilk öncü swamilerden* birisi. Bu kitap kendi dilinden onun Tanrı'yı arayışla geçen hayatını çocukluğundan başlayarak anlatıyor. Yogananda'nin doğuştan itibaren çevresinde gelişen mucizevi olaylara, onun dünyevilikten uzak sürekli Gerçek'i arayan meraklı ruhuna kitabın hemen başından bağlanıyor ondan sonra kaleminden dökülen her kelimeyi büyük bir sevinç ve heyecanla okuyorsunuz. Özellikle Yogananda'nın Guru'su Sri Yuktewsar'la tanıştığı, ünlü yazar Rabindranath Tagore, Mahatma Gandhi ve gurusunun gurusu efsanevi Babaji'yle olan derin karşılaşmalar beni çok etkilemişti.

Kitap okurken sanki Yogananda'nin varlığını hissedip ve onun hayata bakışından dersler almaya çalıştım. Okumamdan bu kadar zaman geçmesine rağmen hala etkisi üzerimde. Birçok insanda bu kitaptan aynı şekilde etkilenmiş olmalıkı basıldığı tarihten beri literatür ve ruhsal kitaplar arasında yerini iyice sağlamlaştırmış milyonlarca kopyası satılıp 25'e yakın dile çevrilmiş. (Türkçe Çevirisi linki)

Hazır tercümeden bahsetmişken kitabın belki dezavantajlarından bir tanesi kendisinin İngilizce'yi Hindistan'ın İngiliz kolonisi olduğu yıllarda öğrenmiş bir Hintli olarak 1940'larda yazmış olması nedeniyle biraz ağır/farklı bir İngilizce'yle yazılmış olması, ama bir süre sonra alışıp daha da keyif alabilirsiniz. Sonuçta gerçekten ilginç deyimler kullanıyor! Bir diğer eleştiride Yogaganda'nin ardından Self-Realization Fellowship* üyelerinin kitap üzerinde yaptığı bazı ufak tefek değişiklikler. Bu kurum hakkında çok iyi hislerim yok, büyük ihtimalle Yogananda'nın ölümünden sonra egoların çarpıştığı küçük oyunların oynandığı bir tarikata dönüşmüş olsa gerek ara ara Yogananda'nın öğretilerini (ve Kriya Yoga yöntemini) sanki sadece bu kuruluştan öğrenebilirmişiniz gibi bazı yorumlar serpiştirmişler ama kitabın akışını fazla bozmamış. Zaten o yorumlar çok bariz bir şekilde Paramhansa Yogananda'nın hayat görüşüyle bağdaşmıyor ve siz bağlandınız kahramamanın gerçek sözlerini ve hikayesini okumaya devam edebiliyorsunuz.

Gerçekten ruhsal arayışını hızlandırmak içindeki hevesi büyütmek ve yogayı parçaları değil ama bütünsel bir yaşam biçimi olarak anlamak isteyenler için tavsiye edeceğim harika bir kitap.

*Hindu-mistik rahip ya da şeyh
*Yogananda'nın Amerika'da kurduğu organizasyon

Kitabı Amazon'dan oldukça ucuza ısmarlayabilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder