22 Ocak 2011 Cumartesi

Yoga of Herbs - Dr. David Frawley, Dr. Vasant Lad

İlk blog'um da sizlere David Frawley'i tanıtmaya çalışacağım. Uzun zamandır yazı yazmadığımdan birçok hatam olucagina eminim, şimdilik affınıza sığınıyorum,ilerde kendimi geliştirebileceğime eminim. Tabii yoga kitapları diyip yazılara Ayurveda'yla başlamam biraz garip gelebilir ama ben o ikisinin ayrılmaz ikili olduğuna inanıyorum.

David Frawley, yoga dünyasında ilk batılı, gerçek anlamda veda uzmanı olarak bilinmektedir. (Veda'nın da ne olduğunu açıklayan bir yazı yazmayı umuyorum) Kendisi ayrıca American Institute for Vedic Studies adlı enstitü'nün kurucusudur. Bugün Frawley'nin Yoga of Herbs adlı kitabından bahsedeciğim. Kitap, çok akıcı ve anlaşılır bir İngilizceyle yazılmış yüzlerce bitkinin ayurveda'da kullanılışını, faydalarını, hangi tip bedenler ve ne tür hastalıklar için iyi olduğunu açıklayan bir rehber kitap. Açıkçası bu kitabı aldığımdan beri onsuz bir gün dahi geçirmedim diyebilirim. Ne zaman aklıma bir sor takılsa, veya benim ya da bir tanıdığımın bir rahatsızlığı olsa hemen Yoga of Herbs kitabına bakıp tedavi için uygun birkaç bitki bulabiliyorum.


Türkiye'de de aktarların sayısı her geçen gün arttığı ve aktarlardaki baharat çeşitleri de iyice arttığı için birçok faydalı ürünü kolaylıkla bulabilirsiniz. Hiç olmadı internetten bu otları kökleri getirmekte çok kolay.

Bugün sizlerle kitaptan öğrendiğim bir kaç ipucunu paylaşayım:

1) kahvedeki toksinlerden kurtulmak için içine bir küçük kaşık kakule tozu atın (demek Arapların bir bildiği varmış, onlar kahvelerimi hep kakuleli içerler!)

2) Kadınlar kanamalarının yoğun olduğu dönemlerde, böğürtlen yaprağı ve hibiskus bitkisinden bir çay yapabilir ve kanamanın düzenlenmesine yardımcı olabilirler

3) Yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırmak için rezene tohumu çiğneyebilir ya da bir rezene çayı içebilirsiniz. Yemek öncesi yoga'da çok önemli olan hazım ateşini artırmak içinse bir parmak ucu kadar taze zencefil yiyebilirsiniz.

Sizlerle en basit önerileri paylaştım ama kitabın çok daha derin olduğunu söylemeliyim. Zaten ayurveda vücut (doşa) tipiniz göz önünde bulundurulmadan uygulanamaz. Kitaptaki bütün bitkilerde bu sisteme yerleştirilmiş ve bu çerçeveden açıklanmıştır. Herkese öneriyorum!

Kitabı Amazon'dan ısmarlayabilirsiniz:

1 yorum:

  1. Merhaba, boyle bir blogu kurma fikri ne guzel!
    Yoga of Herbs yani Bitkilerin yogası isimli kitap yakında Purnam Yayınlarından türkçeleştirilerek yayınlanacaktır! Su an da, dr. David Frawley'nin Yoga & Ayurveda isimli kitabını yayınlamak uzereyiz.

    YanıtlaSil