29 Ocak 2011 Cumartesi

Autobiography of a Yogi _ Paramhansa Yogananda

Dünya literatür tarihine gerçekten bir klasik olarak girmiş belki de tek yoga felsefesiyle ilgili kitap. Gerçek bir ruhsal klasik olarak tanımlanan "Autobiography of a Yogi" yi Yoga'yla ilgilenen ilgilenmeyen herkesin çok zevkle okuyup çok keyif alacağına eminim. Kitabın en önemli özelliği bu rengarenk, gizemli, her an mucizelerle karşılaşılabilen şaşırtıcı Hindu mistik dünyasının çok gerçekçi, çok insani gözlerle anlatılmış olması.

Paramhansa Yogananda, yogayı Batı'ya getiren ilk öncü swamilerden* birisi. Bu kitap kendi dilinden onun Tanrı'yı arayışla geçen hayatını çocukluğundan başlayarak anlatıyor. Yogananda'nin doğuştan itibaren çevresinde gelişen mucizevi olaylara, onun dünyevilikten uzak sürekli Gerçek'i arayan meraklı ruhuna kitabın hemen başından bağlanıyor ondan sonra kaleminden dökülen her kelimeyi büyük bir sevinç ve heyecanla okuyorsunuz. Özellikle Yogananda'nın Guru'su Sri Yuktewsar'la tanıştığı, ünlü yazar Rabindranath Tagore, Mahatma Gandhi ve gurusunun gurusu efsanevi Babaji'yle olan derin karşılaşmalar beni çok etkilemişti.

Kitap okurken sanki Yogananda'nin varlığını hissedip ve onun hayata bakışından dersler almaya çalıştım. Okumamdan bu kadar zaman geçmesine rağmen hala etkisi üzerimde. Birçok insanda bu kitaptan aynı şekilde etkilenmiş olmalıkı basıldığı tarihten beri literatür ve ruhsal kitaplar arasında yerini iyice sağlamlaştırmış milyonlarca kopyası satılıp 25'e yakın dile çevrilmiş. (Türkçe Çevirisi linki)

Hazır tercümeden bahsetmişken kitabın belki dezavantajlarından bir tanesi kendisinin İngilizce'yi Hindistan'ın İngiliz kolonisi olduğu yıllarda öğrenmiş bir Hintli olarak 1940'larda yazmış olması nedeniyle biraz ağır/farklı bir İngilizce'yle yazılmış olması, ama bir süre sonra alışıp daha da keyif alabilirsiniz. Sonuçta gerçekten ilginç deyimler kullanıyor! Bir diğer eleştiride Yogaganda'nin ardından Self-Realization Fellowship* üyelerinin kitap üzerinde yaptığı bazı ufak tefek değişiklikler. Bu kurum hakkında çok iyi hislerim yok, büyük ihtimalle Yogananda'nın ölümünden sonra egoların çarpıştığı küçük oyunların oynandığı bir tarikata dönüşmüş olsa gerek ara ara Yogananda'nın öğretilerini (ve Kriya Yoga yöntemini) sanki sadece bu kuruluştan öğrenebilirmişiniz gibi bazı yorumlar serpiştirmişler ama kitabın akışını fazla bozmamış. Zaten o yorumlar çok bariz bir şekilde Paramhansa Yogananda'nın hayat görüşüyle bağdaşmıyor ve siz bağlandınız kahramamanın gerçek sözlerini ve hikayesini okumaya devam edebiliyorsunuz.

Gerçekten ruhsal arayışını hızlandırmak içindeki hevesi büyütmek ve yogayı parçaları değil ama bütünsel bir yaşam biçimi olarak anlamak isteyenler için tavsiye edeceğim harika bir kitap.

*Hindu-mistik rahip ya da şeyh
*Yogananda'nın Amerika'da kurduğu organizasyon

Kitabı Amazon'dan oldukça ucuza ısmarlayabilirsiniz:

22 Ocak 2011 Cumartesi

Yoga of Herbs - Dr. David Frawley, Dr. Vasant Lad

İlk blog'um da sizlere David Frawley'i tanıtmaya çalışacağım. Uzun zamandır yazı yazmadığımdan birçok hatam olucagina eminim, şimdilik affınıza sığınıyorum,ilerde kendimi geliştirebileceğime eminim. Tabii yoga kitapları diyip yazılara Ayurveda'yla başlamam biraz garip gelebilir ama ben o ikisinin ayrılmaz ikili olduğuna inanıyorum.

David Frawley, yoga dünyasında ilk batılı, gerçek anlamda veda uzmanı olarak bilinmektedir. (Veda'nın da ne olduğunu açıklayan bir yazı yazmayı umuyorum) Kendisi ayrıca American Institute for Vedic Studies adlı enstitü'nün kurucusudur. Bugün Frawley'nin Yoga of Herbs adlı kitabından bahsedeciğim. Kitap, çok akıcı ve anlaşılır bir İngilizceyle yazılmış yüzlerce bitkinin ayurveda'da kullanılışını, faydalarını, hangi tip bedenler ve ne tür hastalıklar için iyi olduğunu açıklayan bir rehber kitap. Açıkçası bu kitabı aldığımdan beri onsuz bir gün dahi geçirmedim diyebilirim. Ne zaman aklıma bir sor takılsa, veya benim ya da bir tanıdığımın bir rahatsızlığı olsa hemen Yoga of Herbs kitabına bakıp tedavi için uygun birkaç bitki bulabiliyorum.


Türkiye'de de aktarların sayısı her geçen gün arttığı ve aktarlardaki baharat çeşitleri de iyice arttığı için birçok faydalı ürünü kolaylıkla bulabilirsiniz. Hiç olmadı internetten bu otları kökleri getirmekte çok kolay.

Bugün sizlerle kitaptan öğrendiğim bir kaç ipucunu paylaşayım:

1) kahvedeki toksinlerden kurtulmak için içine bir küçük kaşık kakule tozu atın (demek Arapların bir bildiği varmış, onlar kahvelerimi hep kakuleli içerler!)

2) Kadınlar kanamalarının yoğun olduğu dönemlerde, böğürtlen yaprağı ve hibiskus bitkisinden bir çay yapabilir ve kanamanın düzenlenmesine yardımcı olabilirler

3) Yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırmak için rezene tohumu çiğneyebilir ya da bir rezene çayı içebilirsiniz. Yemek öncesi yoga'da çok önemli olan hazım ateşini artırmak içinse bir parmak ucu kadar taze zencefil yiyebilirsiniz.

Sizlerle en basit önerileri paylaştım ama kitabın çok daha derin olduğunu söylemeliyim. Zaten ayurveda vücut (doşa) tipiniz göz önünde bulundurulmadan uygulanamaz. Kitaptaki bütün bitkilerde bu sisteme yerleştirilmiş ve bu çerçeveden açıklanmıştır. Herkese öneriyorum!

Kitabı Amazon'dan ısmarlayabilirsiniz: